Wilgenkap Mounleane, Ureterp

Wilgenkap Mounleane, Ureterp

Periode: November 2014
Opdrachtgever: Particulier

Na een hevige storm werd ik gebeld door een klant van me: er was een boom omgewaaid… Het betrof twee van de 28 wilgen die als haren op een hond naast elkaar geplant waren in de achtertuin. Ze waren ongeveer 40 jaar geleden geplant en sindsdien is er nooit weer naar omgekeken. Deze heb ik weggehaald en verwerkt. Later kwam er weer een kleine storm en waaide er weer één uit. Toen heb ik de klant geadviseerd om er groot onderhoud aan te laten doen. Ik heb voorgesteld om de bomen te gaan knotten, omdat weghalen geen optie was voor de klant (en voor mij ook niet). Maar dat er iets aan gebeuren moest, dat was duidelijk. Het erf was door de bomen ook overschaduwd en donker geworden. Tegen de bomen had de klant van alle uitgewaaide takken en snoeihout uit de tuin een dikke takkenril van ong. 1.80 meter hoog gemaakt. Deze zou dan ook weg moeten.

Na dit advies en gezamenlijk overleg heeft de klant besloten akkoord te gaan met het knotten van de bomen. Mijn besluit was om ze niet allemaal op dezelfde hoogte af te zetten en de bomen niet uit te dunnen. Misschien vallen er nog een paar bomen uit die de ingreep niet overleven, en de verschillende hoogtes zouden een dynamisch en meer natuurlijk effect opleveren.

Deze klus zou ik nooit alleen kunnen uitvoeren. Daarom heb ik een aantal mede-ZZP-ers en een boomrooier benaderd, waar ik vaker klussen mee heb gedaan, die een aanvulling zouden zijn bij een klus als deze. Zo heb ik kraanmachinist Johannes Bouma te Wijnjewoude gevraagd voor het kraanwerk, agrarisch dienstverlener W. Overzet te Wijnjewoude voor meewerkend zaagwerk en inzet landbouwmachines en tenslotte P. Veenstra voor het versnipperen van de vrijgekomen takken.

Op de foto’s hieronder ziet u het proces en het resultaat van dit project.

← Alle referenties